In het rood (1)

Vier intieme fotofilms over armoede

In Nederland staat de teller van huishoudens met problematische schulden op een klein half miljoen. Hoe ziet je leven eruit als je in de schulden zit? Die vraag stelden fotograaf Rachel Corner en journalist Laurens Nijzink zich in opdracht van De Groene Amsterdammer. Het resulteerde in een serie van vier intieme portretten, die we hier ter gelegenheid van ons themanummer over schuld opnieuw plaatsen. De portretten laten zien hoe mensen (bijna) in de schulden verzeilen en hun strijd om er weer uit te komen. Ze geven een gezicht aan een sluipend sociaal probleem dat veelal gepresenteerd wordt in beleidsmatige en afstandelijke taal.

Dubbeltje draaien

Eigenlijk kan het niet. Het bedrag dat Liesbeth maandelijks uitgeeft aan eten, drinken en kleding is zo laag, dat het niet meer voorkomt in de tabellen van het Nibud of de koopkrachtsommen van Sociale Zaken.

Ze zet alles op alles om niet in de schulden terecht te komen. Daar is discipline, vindingrijkheid, doorzettingsvermogen en een grenzeloos optimisme voor nodig.

Tel wat je hebt, niet wat je mist – voor menigeen niet meer dan een tegeltjeswijsheid maar voor Liesbeth een noodzakelijk houvast om niet de moed te verliezen. Dag in, dag uit.

3x Scheepsrecht

Berts handen staan nooit stil. Draait hij geen sjaggie, dan knutselt hij wel aan de elektronica van een kapotte filmprojector. Zijn rommelige huis staat vol met die dingen - 16 mm film is Berts grote liefde en hobby.

Zeker sinds hij door zijn slechte gezondheid niet meer kan varen. Heel westelijk Europa heeft hij vanaf het water gezien. Geen zee leek hem te hoog. Maar het liep anders. Hij zit nu thuis, met een behoorlijke schuld die moeilijk is weg te werken. Het lukt hem niet alleen. En dan is een maatje, net zoals vroeger in de scheepvaart, een noodzakelijke hulp.

Volgende week volgen nog twee portretten.