In Memoriam: Phil Everly

Vandaag op 4 januari, is op 74-jarige leeftijd zanger Phil Everly van The Everly Brothers overleden. Hij is één van de muzikanten die de revue passeert in het boek Yesterday, in 2007 uitgegeven door Uitgeverij Voetnoot, waarvoor Thomas Verbogt, Sjoerd Kuyper en Roel Bentz van den Berg teksten hebben geschreven bij de klassieke popfoto's van Nico van der Stam.

Roel Bentz van den Berg schreef over Phil Everly:

Foto: Nico van der Stam

Opzet of toeval, deze foto is briljant. Je zou zweren dat Phil hier voor een spiegel staat waarin Don opduikt als zijn spiegelbeeld. En zo was het ook. Ze waren elkaars licht en donker. Zelden hebben twee stemmen meer als één geklonken dan in de harmonieën van The Everly Brothers - die precies vanwege die versmelting nog steeds om te huilen zijn zo mooi. Maar denk je eens in hoe dat moet zijn, om deel uit te maken van zo’n volmaakte combinatie. Wanneer je samen aan het zingen bent overstijg je voortdurend jezelf en al je beslommeringen, ga je op in een geluid dat bijna niet van deze wereld is, maar daarbuiten, aan het eind van het lied, val je telkens weer uiteen in twee zeer verschillende persoonlijkheden - en dan er is altijd één die daarbij harder en ongelukkiger op de grond terechtkomt dan de ander.

Uit: Yesterday - Popfoto's van Nico van der Stam met bijdrages van Roel Bentz van den Berg, Sjoerd Kuyper en Thomas Verbogt