Kousbroeklezing

10e Rudy Kousbroeklezing door Adriaan van Dis (uitgesteld)

Rode Hoed — 14 april 2020, 20:00

In zijn Rudy Kousbroeklezing, de 10e en laatste in een reeks die als eerbetoon aan Kousbroek vanaf 2011 jaarlijks in de Rode Hoed heeft plaatsgevonden, reflecteert Van Dis op de veelvoudige doorwerking van het kolonialisme in onze tijd en de betekenis die dit historische, maar geenszins voorbije verschijnsel op zijn eigen wereldbeeld en op zijn schrijverschap heeft.

Voor Adriaan van Dis, geboren als zoon van ouders met een Indische (oorlogs)geschiedenis, vormt het postkoloniale bewustzijn een belangrijke rode draad in zijn leven en in zijn literaire werk. Die Indische achtergrond scherpte zijn blik op geschiedenis, politiek en literatuur, en zijn daaruit resulterende nieuwsgierige betrokkenheid voerde hem als schrijvende reiziger naar Azië en Afrika.

Na de lezing zal de befaamde jazz-zangeres Astrid Seriese, dochter van een Indische moeder en een Nederlandse vader, voor een muzikale afsluiting zorgen. Zij wordt daarbij begeleid door de in Surabaya geboren en door kolonie en migratie eveneens geïnspireerde gitarist Erwin van Ligten.

Partners: Stichting Rudy Kousbroeklezing, De Gids, Nederlands Letterenfonds, Uitgeverij Atlas Contact, Athenaeum Boekhandel 

Kaartverkoop