Redactie

De Gids verschijnt elke twee maanden op papier en heeft een zelfstandige redactie van leden uit verschillende disciplines. Op het ogenblik wordt de redactie gevormd door Edzard Mik (hoofdredacteur), Maria Barnas, Roel Bentz van den Berg, Fiep van Bodegom, Piet Gerbrandy, Adriaan van Veldhuizen, Wytske Versteeg, Dirk Vis, Dirk van Weelden en Niña Weijers. De Gids wordt uitgegeven door De Groene Amsterdammer N.V.

DIG (De Internet Gids) publiceert doorlopend en heeft een onafhankelijke redactie die op dit moment bestaat uit Persis Bekkering, Basje Boer, Asha Karami, Roos Kuipers, Grâce Ndjako, Fabienne Rachmadiev en Frances Welling. De webredactie wordt ondersteund door Teun Grondman en Vere van der Veen. DIG wordt uitgegeven door Stichting De Gids.

Hieronder leest u meer over de redactieleden.

Maria Barnas (1973) is dichter, schrijver en beeldend kunstenaar. Bij uitgeverij Van Oorschot verscheen haar roman Altijd Augustus (2017) en dichtbundel Nachtboot (2018).

Persis Bekkering (1987) is schrijver. Ze debuteerde in januari 2018 met de roman Een heldenleven (Prometheus). Kort proza verscheen in De Gids, Revisor en DW B. Ze schrijft over literatuur voor o.a. de Volkskrant en is redactielid van Theatermaker. Ondertussen werkt ze aan een nieuwe roman, die eind 2020 bij Prometheus zal verschijnen.

Roel Bentz van den Berg (1949) studeerde filosofie. Behalve schrijver was hij ook radiomaker bij het VPRO-programma De Avonden en medewerker van NRC Handelsblad. Van zijn hand verschenen meerdere essaybundels, waarvan Zapdansen (2005) de Jan Hanlo Essayprijs Groot kreeg. In 2016 verscheen zijn meest recente roman Het naderen van een brug.

Basje Boer (1984) is schrijver en filmjournalist. Van haar verschenen de verhalenbundel Kiestoon (2006, De Arbeiderspers) en de romans Bermuda (2016, Nijgh & Van Ditmar) en Nulversie (2019, Nijgh & Van Ditmar). Haar essays verschenen in 2019 in de bundels Wolf (Atlas Contact) en De nieuwe feministische leeslijst (Das Mag). Ze schrijft daarnaast over film, popcultuur, beeldende kunst en literatuur voor o.a. De Groene Amsterdammer en de Filmkrant.

Fiep van Bodegom (1984) studeerde literatuurwetenschap en cultural analysis. Ze is literatuurrecensent voor De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad, en redacteur literatuur voor We Are Public. Ze publiceerde essays, proza en vertalingen, onder meer in Revisor, Metropolis M, nY, De Nederlandse Boekengids, DW B en Samplekanon, en trad op bij Read My World. Ze wordt regelmatig gevraagd literaire avonden in te leiden, te presenteren of te leiden. Dit deed ze onder meer tijdens de Gidslezing, en voor CrossingBorder, Winternachten, SPUI25, Perdu, SLAA en in de OBA. In 2019 verschijnt haar debuutroman bij uitgeverij Pluim.

Piet Gerbrandy (1958) is classicus, dichter, essayist en poëziecriticus. Hij doceert sinds 2006 Klassiek en Middeleeuws Latijn aan de Universiteit van Amsterdam. Gerbrandy was van 1996 tot 2009 poëziecriticus bij de Volkskrant, een functie die hij daarna tot 2017 vervulde bij De Groene Amsterdammer. In 2012 trad hij toe tot de redactie van De Gids. In 2018 verschenen bij uitgeverij Atlas Contact zijn dichtbundel Vloedlijnen en essaybundel Grondwater.

Asha Karami is dichter, redacteur van DIG en werkt naast het schrijven als arts. Haar werk verscheen eerder in De Gids, nY, Poëziekrant, Terras en online op DIG, Samplekanon en Ooteoote. Eerder verschenen gedichten van haar in nY, Poëziekrant, Terras en online op Samplekanon en Ooteoote. In 2019 verscheen haar poëziedebuut, Godface, dat werd genomineerd voor De Grote Poëzieprijs.

Roos Kuipers studeerde Nederlands en volgde de master Redacteur/editor aan de Universiteit van Amsterdam. Ze was hoofdredacteur van Absint, tijdschrift voor neerlandistiek aan de UvA, en liep een redactiestage bij uitgeverij Das Mag. Al een aantal jaar werkt ze als boekverkoper en daarnaast is ze redactie-assistent bij Uitgeverij Pluim.

Edzard Mik (1960) werd geboren in Groningen, waar hij rechten studeerde. In Maastricht was hij vervolgens werkzaam als advocaat. Hij debuteerde 1995 met de roman De bouwmeester en schreef verder onder meer Mont Blanc (2012) en Goede Tijden (2010), die beide op de longlist stonden voor de Libris Literatuur Prijs. Behalve romans schreef Mik korte verhalen, libretto's en scenario's voor korte films. Essays over beeldende kunst, theater, architectuur en literatuur publiceerde hij in De Gids, NRC Handelsblad, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer. Sinds 2016 is hij hoofdredacteur van De Gids. Januari 2019 verscheen bij uitgeverij Querido zijn nieuwe roman Mea culpa.

Grâce Ndjako studeerde Filosofie en Politicologie in Amsterdam en Parijs. Tijdens haar studie heeft zij zich vooral bezig gehouden met postkoloniale kwesties. Ze is momenteel onderwijsassistent niet-Westerse filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schrijft onder andere voor Dipsaus Exclusives en de Nederlandse Boekengids. In het najaar van 2020 verschijnt haar bijdrage in AfroLit: Moderne literatuur uit de Afrikaanse Diaspora samengesteld door Dalilla Hermans & Ebissé Rouw, een publicatie van Dipsaus Podcast en Uitgeverij Pluim.

Fabienne Rachmadiev (1985) studeerde kunstgeschiedenis en filosofie in Leiden. Ze schrijft poëzie, essays en proza, dat onder meer werd gepubliceerd in De Gids, Het Liegend Konijn, Terras, Revisor en De Internet Gids. Van die laatste is ze sinds september 2017 redactielid. Momenteel werkt ze aan een proefschrift over esthetiek en politiek in hedendaagse kunst uit de voormalige Sovjet-Unie, op het NWO-project ‘Sublime Imperfections’ (Amsterdam School for Cultural Analysis).

Adriaan van Veldhuizen (1982) is historicus en redacteur van De Gids. Ook is hij lid van de subsidiecommissie ‘Letteren en Erfgoed’ van de gemeente Rotterdam. Zijn onderzoek richt zich op de Theorie van de Geschiedenis. Eerder schreef hij het boek De Partij over het ontstaan van de SDAP aan het einde van negentiende eeuw.

Wytske Versteeg (1983) is schrijver, redacteur van De Gids en verbonden aan de Urban Futures Studio. Ze publiceerde non-fictie en romans (de laatste is Grime, 2017). Haar werk werd bekroond met o.m. de Frans Kellendonkprijs en BNG Literatuurprijs, en vertaald in zes talen. Begin 2020 verschijnt bij Querido het non-fictieboek Verdwijnpunt, een zoektocht langs geweld, taal en trauma.

Dirk Vis (1981) is schrijver en kunstenaar en maakt fictie, columns, scenario's en essays. Vis studeerde Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Design aan het Sandberg Instituut. Hij publiceerde in kleine oplage Bestseller (2009), en bij De Gids het e-boek Het reality-essay (2017). Vis presenteerde teksten in uiteenlopende vormen als performances, chapbooks en bewegende gedichten voor toonaangevende instellingen en gelegenheden. Hij doceert kunsttheorie aan verschillende kunstacademies, is redacteur van literair tijdschrift De Gids en oprichter van DIG (De Internet Gids).

Dirk van Weelden (1957) studeerde filosofie en debuteerde in 1987 samen met Martin Bril (Arbeidsvitaminen, het ABC van Bril & Van Weelden). Daarna in 1989, solo, met Tegenwoordigheid van geest. Vanaf 1991 was hij redacteur van het kunsttijdschrift Mediamatic. Sinds 1999 is hij redacteur van De Gids. Hij schreef romans, novellen en bundels met essays en verhalen. Zijn meest recente roman is Het laatste jaar (2013). Hij werkt aan een nieuwe roman.

Niña Weijers (1987) studeerde literatuurwetenschap in Amsterdam en Dublin. Ze schreef korte verhalen en essays voor diverse tijdschriften. In 2010 won ze de schrijfwedstrijd Write Now!. Ze schrijft voor De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. In mei 2014 verscheen haar debuutroman De consequenties bij uitgeverij Atlas Contact. Het won de Anton Wachterprijs 2014, de publieksprijs van de Gouden Boekenuil 2015 en de Opzij Literatuurprijs 2015. Het haalde bovendien de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2015. De vertaalrechten zijn verkocht aan Frankrijk (Actes Sud), Duitsland (Suhrkamp Verlag), de Verenigde Staten (Doppelhouse Press) en Tsjechië (Kniha Zlín). In 2019 verscheen haar tweede roman, Kamers, Antikamers.

Frances Welling studeerde Cultuurwetenschappen, Russisch, Slavische Letterkunde en Vertaalwetenschappen. Voor DIG was ze redactielid bij Perdu. Essays en vertalingen verschenen op Hard//Hoofd en in de nY

Bestuur: H.M. van den Brink, Roland Kupers en Maxim Februari