Literaire avond

Antarctica

Trippenhuis — 19 februari 2020, 20:00

Klimaatfictie of cli-fi is in opmars. De auteurs die in dit genre schrijven, speculeren in fictieverhalen over het toekomstige leven op aarde, dat verandert door klimaatverandering. De scenariostudie Project Antarctica van De Groene Amsterdammer ontstond vanuit dit genre, waarvoor schrijvers, journalisten en wetenschappers werden uitgenodigd in korte verhalen een beeld te schetsen van Antarctica vanaf het jaar 2119: een continent dat, zodra de ijskappen gesmolten zijn, bewoonbaar en gekoloniseerd wordt. Volgens het scenario althans.

Parallel aan dit project vroeg De Gids drie schrijvers een lang verhaal te schrijven. Elk van de drie verhalen speelt zich af in een andere tijd, respectievelijk in de jaren 2030 (Wytske Versteeg), 2300 (Dirk Vis) en 3200 (Maria Barnas). Het resulteerde in een themanummer over Antarctica dat midden december verschijnt.

Over de vraag hoe fictie kan bijdragen aan het denken over de klimaatcrisis organiseren Project Antarctica en De Gids in samenwerking met de Akademie van Kunsten op 19 februari 2020 een avond in de Tinbergenzaal in het Trippenhuis (Kloveniersburgwal 29, Amsterdam). Namens De Gids zal Wytske Versteeg bijdragen aan die avond. Wie de overige sprekers zijn, maken we binnenkort bekend.