Aflevering 15

Hoofdpersonen

Maria Barnas

VERHAAL - Maria Barnas leest voor: ‘Hoofdpersonen; Over het echte leven van Anna en Geesje Kwak’. Een verhaal waarin ze een stem geeft aan de twee zusjes die eind 19e eeuw poseerden voor de wereldberoemde kunstenaar Breitner.

Lees ‘Hoofdpersonen’.

Aflevering 14

recursieve sonnetten

Piet Gerbrandy (e.a.)

ESSAY/POËZIE - Piet Gerbrandy leest voor: ‘Het tuimelraam’. Een essay/literair mini-college over een populaire en eeuwenoude dichtvorm: het sonnet. Nisrine Mbarki, Klaas ten Holt, Anneke Brassinga, Alfred Schaffer, Maria van Daalen en Maarten van der Graaff lezen voor: het recursieve sonnet dat ze voor dit Gidsdossier schreven.

Lees het dossier ‘Recursieve sonnetten’.

Aflevering 13

Het schandelijke geheim

Arnon Grunberg

ESSAY - Arnon Grunberg leest voor: ‘Het schandelijke geheim’, zijn bijdrage aan het themanummer over pijnlijke woorden. ‘De meest fundamentele schaamte is schaamte voor het eigen onveranderlijke zijn, voor wie je bent dus.’

Lees ‘Het schandelijke geheim’.

Aflevering 12

Jezuïtisch

Ger Groot

ESSAY - Ger Groot leest voor: ‘Jezuïtisch’, zijn bijdrage aan het themanummer over pijnlijke woorden. ‘Het woord bestaat, al wordt het zelden correct gebruikt.’

Lees ‘Jezuïtisch’.

Aflevering 10

Je moeder!

Emily Kocken

VERHAAL - Emily Kocken leest voor: ‘Je moeder!’, haar bijdrage aan het themanummer over pijnlijke woorden.

Lees ‘Je moeder!’.

Aflevering 9

'Je hebt nog marge'

Marc Kregting

ESSAY - Marc Kregting leest voor: ‘Je hebt nog marge’, uit het pijnlijkewoordennummer. Hij zegt die woorden tegen een student tijdens een examengesprek van het vak waar hij in doceert, en creëert zo een pijnlijk moment.

Lees ‘Je hebt nog marge’.

Aflevering 8

Ladycamp

Basje Boer

ESSAY - Basje Boer leest voor: ‘Ladycamp’. Een essay waarin ze zoekt naar de woorden die Ladycamp definiëren, aan de hand van verwachtingen, taboes en de grenzen van het vrouw-zijn.

Lees ‘Ladycamp’.

Aflevering 7

poëzie

Martin Reints

POËZIE - Martin Reints leest voor: ‘Swipend’, een bijdrage van drie gedichten voor het themanummer over pijnlijke woorden.

Lees ‘Swipend’.

Aflevering 6

...

Shira Keller

ESSAY - Shira Keller leest voor: ‘…’, waarin ze vertelt over het belang van het beletselteken, aan de hand van het werk van de Duitse schrijver Judith Schalansky.

Lees ‘’.

Aflevering 5

De Antarctische reuzenceder

Dirk Vis

VERHAAL - Dirk Vis leest voor: ‘De Antarctische reuzenceder’. Een cli-fi verhaal dat zich afspeelt op Antarctica in het jaar 2300, wanneer de ijskappen zijn gesmolten, het continent is gekoloniseerd en nieuwe technologieën hebben veranderd hoe we leven en wonen.

Lees ‘De Antarctische reuzenceder’.

Aflevering 4

Hoe te getuigen van onze tijd?

Margriet van Heesch

ESSAY - Margriet van Heesch leest voor: ‘Hoe te getuigen van onze tijd?’, waarin ze een blikt werpt op onze huidige wereld aan de hand van de ervaringen van de Hongaarse schrijver Imre Kertész in het dodenkamp Buchenwald. Dit is een extra aflevering, op 4 mei, vanwege Nationale Dodenherdenking.

Lees ‘Hoe te getuigen van onze tijd?’.

Aflevering 3

Binnendringen

Emy Koopman

VERHAAL - Emy Koopman leest voor: ‘Binnendringen’, uit De Gids 2020-2. Een kwetsbaar en broeierig verhaal waarin er tussen de verschillende personages veel ongezegd blijft.

Lees ‘Binnendringen’.

Aflevering 2

Werelden zonder angst

Rob van Essen

VERHAAL - Rob van Essen leest voor: ‘Werelden zonder angst’ uit De Gids 2019-5, als onderdeel van een dossier over de roman Robinson Crusoe, die in 2019 zijn 300e publicatieverjaardag viert.

Lees ‘Werelden zonder angst’.

Aflevering 1

Een gezicht zijn

Niña Weijers

ESSAY - Niña Weijers leest voor: ‘Een gezicht zijn’ uit De Gids 2019-5, een themanummer over het geslachtelijke onbehagen. In haar essay pleit ze voor minder sorry zeggen en beter luisteren.

Lees ‘Een gezicht zijn’.