Aflevering 33

Ik verdom het

Dirk van Weelden

ESSAY - Dirk van Weelden draagt voor: ‘Ik verdom het’. In dit essay voor De Gids 2020/5 over self design zaait hij aan de hand van Deborah Eisenberg twijfel over de constructie van het zelf. Dirk van Weelden is schrijver en redacteur van De Gids. Hij schreef verschillende romans, novellen en bundels met essays en verhalen en werkt momenteel aan een nieuwe roman.

Lees ‘Ik verdom het’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 32

Leeftijd, geslacht, woonplaats

Nadia de Vries

VERHAAL - Nadia de Vries draagt voor: ‘Leeftijd, geslacht, woonplaats’. Dit verhaal schreef ze voor het themanummer over ‘self design’. Nadia de Vries publiceerde eerder de memoires Kleinzeer (2019) en de Engelstalige dichtbundel Dark Hour (2018) en promoveerde dit jaar aan de Universiteit van Amsterdam met een proefschrift over de online afbeelding van het dode menselijk lichaam.

Lees ‘Leeftijd, geslacht, woonplaats’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 31

Stervelingen

Marte Boneschansker

PODCAST - Voor De Gids 2020/5, een themanummer over self-design, maakte Marte Boneschansker het audiowerk Stervelingen. Ze ging in gesprek met mensen die zichzelf na een bijna-doodervaring opnieuw uitvinden en bestudeert of een bijna-einde het ideale begin kan zijn.

Lees meer over ‘Stervelingen’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 30

Het huis

Tania Verhelst

PROZAGEDICHT - Tania Verhelst draagt voor: haar prozagedicht ‘Het huis’ uit De Gids 2020/4. Tania Verhelst tekent, schrijft en is stadsdichter van Brugge. Haar poëziedebuut Twee helften is nét verschenen.

Lees ‘Het huis’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 29

Ontbrekend of aanbrekend?

Anneke Brassinga

ESSAY - Anneke Brassinga draagt voor: ‘Ontbrekend of aanbrekend?’. Dit essay schreef Brassinga voor het zesdezintuigdossier, waarvoor ze speculeerde over de mogelijkheid van een ethisch-proportioneel zijnszintuig. Anneke Brassinga is dichter, essayist en literair vertaler. Voor haar poëzieoeuvre ontving ze in 2015 de P.C. Hooft-prijs.

Lees ‘Ontbrekend of aanbrekend?’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 28

Maar dat wist je toch?

Fiep van Bodegom

VERHAAL - Fiep van Bodegom draagt voor: ‘Maar dat wist je toch?’. Dit verhaal schreef ze voor het zesdezintuigdossier, waarvoor verschillende schrijvers nadachten over de mogelijkheid van een zesde zintuig. Welk zintuig missen we, zijn we verloren of beginnen we te ontwikkelen?

Lees ‘Maar dat wist je toch?’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 27

O, ironie!

Lise Evers

ESSAY - Lise Evers draagt voor: ‘O, ironie!’, een essay waarin ze laat zien hoe de erfenis van Gerard Reve, die zich bediende van ironisch racisme, via Theo van Gogh en GeenStijl doorsijpelt naar de jongste rechtse generatie, met name sinds de vluchtelingenstroom van 2015.

Lees ‘O, ironie!’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 26

Wétiko

Annelies Verbeke

VERHAAL - Annelies Verbeke draagt voor: ‘Wétiko’, een verhaal waarin een middelbaar scholier De verwoesting van de West-Indische landen van Bartolomé de las Casas ontdekt, tot ergernis van haar geschiedenisdocent.

Lees ‘Wétiko’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 25

poëzie

Mischa Andriessen

POËZIE - Mischa Andriessen leest voor: ‘Het drogsyndicaat’, een intrigerende (en subliem voorgedragen) tiendelige gedichtencyclus uit De Gids 2020/4

Lees ‘Het drogsyndicaat’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 24

De kameleons van de Peloponnesos

Menno Hartman

ESSAY - Menno Hartman leest voor: ‘De kameleons van de Peloponnesos’ uit De Gids 2020/3. Een essay over het geheim achter de benijdenswaardige levenshouding van de Engelse reisboekenschrijver Patrick Leigh Fermor, wiens oude huis Hartman bezoekt op de Peloponnesos. 

Lees ‘De kameleons van de Peloponnesos’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 23

Balkon

Mira Aluç

VERHAAL - Mira Aluç leest voor: ‘Balkon’, gepubliceerd op internettijdschrift DIG. Terwijl het ene personage vanaf de bank serie na serie kijkt, kijkt het andere vanaf het balkon naar de levens die zich afspelen in het gebouw aan de overkant van de straat.

Lees ‘Balkon’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 22

Een stuk berg

Sholeh Rezazadeh

VERHAAL - Sholeh Rezazadeh leest voor: ‘Een stuk berg’, haar bijdrage voor het jongerennummer. Het verhaal speelt zich af op de dertiende dag van de lente, Natuurdag, en traditiegetrouw reist de familie van Arghavan naar het Mishoodaghibergte. 

Lees ‘Een stuk berg’.

Aflevering 21

Het middelste wezen krijgt het erg warm

Jutta Callebaut

VERHAAL - Jutta Callebaut leest voor: ‘Het middelste wezen krijgt het erg warm’, gepubliceerd op internettijdschrift DIG. In het verhaal leven we mee met een vrouw die hoog in een toren leeft: haar flatgebouw. Van daaruit bestudeert ze de schepsels die ’s nachts tegenkomt.

Lees ‘Het middelste wezen krijgt het erg warm’.

Aflevering 20

Een vriendendienst

Merijn de Boer

VERHAAL - Merijn de Boer leest voor: ‘Een vriendendienst’. Een verhaal over twee vrienden die na hun studententijd ieder een heel ander leven zijn gaan leiden.

Lees ‘Een vriendendienst’.

Aflevering 19

Broken Thinker

Micha Wertheim

VERHAAL - Micha Wertheim leest voor: ‘Broken Thinker’. Een verhaal dat hij schreef op verzoek van Arnoud Holleman en Gert Jan Kocken, bij het vernielde beeldhouwwerk ‘De Denker’ van Auguste Rodin uit museum Singer Laren. Een beeld dat schepping en destructie ineen toont. 

Met geluid van geluidskunstenaar Mat Wijn.

Lees ‘Broken Thinker’.

Aflevering 18

Alles komt terug

Marie-Noëlle Veys

ESSAY - Marie-Noëlle Veys leest voor: ‘Alles komt terug’, gepubliceerd op internettijdschrift DIG. Het essay laat zich het best omschrijven als een supermarktdagboek. Met haar literaire blik opent Veys de non-plaats waar we bijna dagelijks komen (of misschien moeten we zeggen: kwamen).

Lees ‘Alles komt terug’.

Aflevering 16

Fake Ghosts

Lynn Berger

ESSAY - Lynn Berger leest voor: ‘Fake Ghosts’, geschreven voor het geestennummer. Over de Amerikaanse fotografen William H. Mumler, die roem vergaarde met het portretteren van geesten, en Oscar Mason, die in een beroemde rechtszaak als getuige werd opgeroepen om Mumler te ontmaskeren.

Lees ‘Fake Ghosts’.

Aflevering 15

Hoofdpersonen

Maria Barnas

VERHAAL - Maria Barnas leest voor: ‘Hoofdpersonen; Over het echte leven van Anna en Geesje Kwak’. Een verhaal waarin ze een stem geeft aan de twee zusjes die eind 19e eeuw poseerden voor de wereldberoemde kunstenaar Breitner.

Lees ‘Hoofdpersonen’.

Aflevering 14

recursieve sonnetten

Piet Gerbrandy (e.a.)

ESSAY/POËZIE - Piet Gerbrandy leest voor: ‘Het tuimelraam’. Een essay/literair mini-college over een populaire en eeuwenoude dichtvorm: het sonnet. Nisrine Mbarki, Klaas ten Holt, Anneke Brassinga, Alfred Schaffer, Maria van Daalen en Maarten van der Graaff lezen voor: het recursieve sonnet dat ze voor dit Gidsdossier schreven.

Lees het dossier ‘Recursieve sonnetten’.

Aflevering 13

Het schandelijke geheim

Arnon Grunberg

ESSAY - Arnon Grunberg leest voor: ‘Het schandelijke geheim’, zijn bijdrage aan het themanummer over pijnlijke woorden. ‘De meest fundamentele schaamte is schaamte voor het eigen onveranderlijke zijn, voor wie je bent dus.’

Lees ‘Het schandelijke geheim’.

Aflevering 12

Jezuïtisch

Ger Groot

ESSAY - Ger Groot leest voor: ‘Jezuïtisch’, zijn bijdrage aan het themanummer over pijnlijke woorden. ‘Het woord bestaat, al wordt het zelden correct gebruikt.’

Lees ‘Jezuïtisch’.

Aflevering 10

Je moeder!

Emily Kocken

VERHAAL - Emily Kocken leest voor: ‘Je moeder!’, haar bijdrage aan het themanummer over pijnlijke woorden.

Lees ‘Je moeder!’.

Aflevering 9

'Je hebt nog marge'

Marc Kregting

ESSAY - Marc Kregting leest voor: ‘Je hebt nog marge’, uit het pijnlijkewoordennummer. Hij zegt die woorden tegen een student tijdens een examengesprek van het vak waar hij in doceert, en creëert zo een pijnlijk moment.

Lees ‘Je hebt nog marge’.

Aflevering 8

Ladycamp

Basje Boer

ESSAY - Basje Boer leest voor: ‘Ladycamp’. Een essay waarin ze zoekt naar de woorden die Ladycamp definiëren, aan de hand van verwachtingen, taboes en de grenzen van het vrouw-zijn.

Lees ‘Ladycamp’.

Aflevering 7

poëzie

Martin Reints

POËZIE - Martin Reints leest voor: ‘Swipend’, een bijdrage van drie gedichten voor het themanummer over pijnlijke woorden.

Lees ‘Swipend’.

Aflevering 6

...

Shira Keller

ESSAY - Shira Keller leest voor: ‘…’, waarin ze vertelt over het belang van het beletselteken, aan de hand van het werk van de Duitse schrijver Judith Schalansky.

Lees ‘’.

Aflevering 5

De Antarctische reuzenceder

Dirk Vis

VERHAAL - Dirk Vis leest voor: ‘De Antarctische reuzenceder’. Een cli-fi verhaal dat zich afspeelt op Antarctica in het jaar 2300, wanneer de ijskappen zijn gesmolten, het continent is gekoloniseerd en nieuwe technologieën hebben veranderd hoe we leven en wonen.

Lees ‘De Antarctische reuzenceder’.

Aflevering 4

Hoe te getuigen van onze tijd?

Margriet van Heesch

ESSAY - Margriet van Heesch leest voor: ‘Hoe te getuigen van onze tijd?’, waarin ze een blikt werpt op onze huidige wereld aan de hand van de ervaringen van de Hongaarse schrijver Imre Kertész in het dodenkamp Buchenwald. Dit is een extra aflevering, op 4 mei, vanwege Nationale Dodenherdenking.

Lees ‘Hoe te getuigen van onze tijd?’.

Aflevering 3

Binnendringen

Emy Koopman

VERHAAL - Emy Koopman leest voor: ‘Binnendringen’, uit De Gids 2020-2. Een kwetsbaar en broeierig verhaal waarin er tussen de verschillende personages veel ongezegd blijft.

Lees ‘Binnendringen’.

Aflevering 2

Werelden zonder angst

Rob van Essen

VERHAAL - Rob van Essen leest voor: ‘Werelden zonder angst’ uit De Gids 2019-5, als onderdeel van een dossier over de roman Robinson Crusoe, die in 2019 zijn 300e publicatieverjaardag viert.

Lees ‘Werelden zonder angst’.

Aflevering 1

Een gezicht zijn

Niña Weijers

ESSAY - Niña Weijers leest voor: ‘Een gezicht zijn’ uit De Gids 2019-5, een themanummer over het geslachtelijke onbehagen. In haar essay pleit ze voor minder sorry zeggen en beter luisteren.

Lees ‘Een gezicht zijn’.