Aflevering 72

Dit is geen kookboek

Kyrke Otto

Schrijven over eten zwenkt tussen ernst en ironie. Gastronomische teksten hebben de neiging te ontsporen en zijn zowel onbenullig als groots, omdat eten nooit slechts eten is. Kyrke Otto onderzoekt in deze aflevering de grenzen van het gastronomische genre. Haar essay ‘Dit is geen kookboek’: over de onbegrensdheid van het gastronomische genre kun je teruglezen in de eerste uitgave van De Gids van 2024.

Kyrke Otto studeerde filosofie en klassieke talen en is momenteel als docente en promovenda verbonden aan de Radboud Universiteit. Gedichten, essays en besprekingen van haar hand verschenen o.a. in De Gids, Tirade, Poëziekrant en de Nederlandse Boekengids. Sinds 2023 maakt ze deel uit van de redactie van De Gids

Aflevering 71

Onaangename waarheid

Daniël Rovers

Geen Nederlands magnum opus is de afgelopen honderd jaar minder gelezen dan Prometheus. Carry van Bruggen beschouwde álle politiek als identiteitspolitiek, omdat mensen geen collectief kunnen vormen zonder te discrimineren. Daniël Rovers schreef er een essay over: Onaangename waarheid , dat verscheen in De Gids 1/2024 .

Van Daniël Rovers verscheen in 2022 de roman Vergeten meesters en in 2023 de essaybundel In één vloeiende beweging. Aan de schrijfacademie van de VU gaf hij colleges over Carry van Bruggen en Frans Kellendonk.

Aflevering 70

Takotsubo!

Sarah Andrea Desplenter

Een vrouw verhuist naar een andere stad, waar niemand iets met haar te maken lijkt te willen hebben. Maar wie ziek is, mag altijd een beroep doen op een dokter.
In deze aflevering hoor je het verhaal Takotsubo! van Sarah Andrea Desplenter voor De Gids 2023/6.

Sarah Andrea Desplenter is schrijver. Ze studeerde Romaanse filologie aan de Universiteit Gent en was lector aan de Arteveldehogeschool Gent. Ze schrijft verhalen en publiceert ook in Hollands Maandblad. In haar verhalen krijgen menselijke verhoudingen een absurde dimensie waardoor het tragische draaglijk wordt.

Aflevering 69

Bespiegelingen

Shira Keller

Net zo boos kijken als je baby om hem gerust te stellen. Of mensen die op het filmdoek plotseling verdwijnen. Shira Keller richt zich in Bespiegelingen op de wereld van goochelen en illusionisme. Ze leest haar esssay zelf voor vanuit haar woonkamer.

In samenwerking met het archief van Eye Filmmuseum verkenden schrijvers en dichters voor De Gids 2022/6 de overlap van cinema en zinsbegoocheling.

Shira Keller studeerde af als theatermaker aan de Toneelacademie Maastricht. Ze schreef de roman M. (2013) en werkt als boekrecensent voor NRC en Trouw.

Aflevering 68

Over de grenzen van Europa

Maria Barnas

Maria Barnas bekeek voor haar gedicht Over de grenzen van Europa de in 2019 teruggevonden antifascistische avant-gardefilm Europa (1931) van Stefan en Franciszka Themerson, gebaseerd op het activistische gedicht van Anatol Stern.
Ze vroeg zich af of er beelden bestaan die het fascisme kunnen ­bevechten.

In samenwerking met het archief van Eye Filmmuseum verkenden schrijvers en dichters voor De Gids 2022/6 de overlap van cinema en zinsbegoocheling.

Maria Barnas (1973) is dichter en beeldend kunstenaar. Haar recentste bundels zijn Diamant zonder r en Park Meerwijk.

Aflevering 67

Intussen, op het treinstation

Basje Boer

in haar essay Intussen, op het treinstation beschouwt Basje Boer The Great Train Robbery (1903). In deze oerwestern vindt ze de bakermat van veel bouwstenen van de fundamentele filmtaal, zoals achtervolging, tegenshot, close-up en tijdsprong.

In samenwerking met het archief van Eye Filmmuseum verkenden schrijvers en dichters voor De Gids 2022/6 de overlap van cinema en zinsbegoocheling.

Basje Boer (1980) is schrijver en filmessayist. In 2022 verscheen haar essaybundel  Pose - Over hoe we kijken en wie we spelen (Nijgh & Van Ditmar).

Aflevering 66

De Europeanen

Alma Apt

Voor De Gids 2023/5: Meertaligheid hebben we dichters en auteurs gevraagd talen niet te benaderen als afzonderlijk, afgebakend, monolithisch en nationalistisch, maar eerder als verstrengeld, instabiel, relatief en migrerend.

Alma Apt maakte voor dit nummer het geluidsgedicht ‘De Europeanen’, over een verstrengeld, instabiel en migrerend Europa. De Europese Unie was ooit een utopisch project, bedoeld om oorlog tussen de Europese supermachten te voorkomen. Nu heeft oorlog Europa weer bereikt, neigen steeds meer stemmers naar Euroscepticisme en populisme en worden de buitengrenzen harder dan ooit bewaakt. ‘De Europeanen’ zijn mensen die op zoek zijn naar een andere taal om over het heden te spreken, die de termen die hen aangereikt zijn niet meer vertrouwen.

Alma Apt is dichter en redacteur van De Gids

Dit werk kwam tot stand met ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds. 

Aflevering 65

Maas en web

Bram Ieven

Voor ons themanummer over kunstenaar Constant Nieuwenhuys schreef Bram Ieven een poëtisch essay, waarin hij beschouwingen verweeft over het werk van Constant en zijn tijdgenoten, met citaten van o.m. Mark Zuckerberg. Onderweg doemt de vraag op: Hoe kan het dat de publieke ruimte ons tegenwoordig verstrikt, terwijl het zo recent nog als de plek werd gezien waar alle vrijheden konden ontstaan? 

Bram Ieven (1979) schrijft, geeft les en maakt muziek.

Aflevering 64

De paling en de dood

Maria Barnas

Maria Barnas schreef de gedichtenreeks ‘De paling en de dood’ voor  De Gids 2021/5, het themanummer over het uisterven van planten en dieren. Hiervoor ging ze mee op jacht met een palingvisser.

Maria Barnas (1973) is dichter, schrijver en beeldend kunstenaar. Ze publiceerde onder meer de roman Altijd Augustus (2017) en dichtbundel Nachtboot (2018). Ze is redacteur van De Gids.

Aflevering 63

Het hoofd in de wolken

Adriaan van Dis

Voor De Gids 2021/5 schreven auteurs bijdragen aan een Encyclopædia Exstinctionis, een encyclopedie van het uitsterven. Adriaan van Dis schreef over de giraffe, in zijn lemma ‘Het hoofd in de wolken’.

Adriaan van Dis (1946) is een schrijvend dier. In het voorjaar verscheen zijn klimaatroman ‘KIiFi’. Dit najaar presenteert hij de korte verhalenbundel ‘Vijf vrolijke verhalen’.  

Aflevering 62

De vlinderonderzoeker

Lies Van Gasse

De gedichtencyclus ‘De vlinderonderzoeker’, geschreven door Lies Van Gasse, gaat inderdaad over een vlinderonderzoeker, maar een die zich langzamerhand lijkt te versmelten met zijn studieobject. De poëzie van de pootjes en de vleugels.

Lies Van Gasse (1983) is dichter, beeldend kunstenaar en leraar. Met haar bundel Brak de waterdrager won ze de prijs van de provincie Oost-Vlaanderen voor poëzie, met Wenteling werd ze genomineerd voor de Hugues C. Pernath-prijs. Na Wassende stad (2017) verschijnt in 2021 de bundel beestjes.

Aflevering 61

Learning to Love My Inner Invasive Species

Mia You

Vorig jaar lanceerde De Gids de literaire podcast Sprekende Letteren, waarin auteurs hun bijdrage uit het tijdschrift voordragen. Maar hoe klinkt literatuur als die speciaal voor het oor is gemaakt? Bij elk nummer nodigt De Gids schrijvers en makers uit om een literair audiowerk te maken dat aansluit bij het thema van het nummer. Mia You maakte het zesde werk in deze reeks.

Een invasieve soort is een organisme dat niet inheems is aan een plek, maar desondanks kan gaan overbevolken. Volgens de National Geographic veroorzaken invasieve soorten ‘grote economische en ecologische schade aan de nieuwe leefomgeving.’ Mogelijke voorbeelden zijn zebramosselen, de reuzenberenklauw, rietpadden, geïmmigreerde moeders, Engelstaligen, poëziedocenten en mensen. In deze podcast onderzoekt Mia You, die onder minstens vier van deze soorten te scharen valt, hoe zulke actoren van uitsterving zouden kunnen worden omgedacht tot actoren van conservatie.

Aflevering 60

Werken aan de binnenwereld

Dirk van Weelden

ESSAY - In dit essay schrijft Dirk van Weelden over de ONSBank, een organisatie die jongeren met schuldproblemen helpt, onder andere in samenwerking met kunstenaars. Wat kunnen schrijvers en kunstenaars praktisch betekenen voor de kwetsbaren onder ons? Dirk van Weelden (1957) is schrijver en redacteur van De Gids. Hij schreef romans, novellen en bundels met essays en verhalen. Zijn recentste roman is Het laatste jaar (2013). Hij werkt aan een nieuwe roman.

Aflevering 59

Dat ze een pauk als tafel gebruikte

Alma Apt

PODCAST - Voor De Gids 2021/4, een themanummer over de kunstenaar Joseph Beuys, maakte dichter Alma Apt het audiowerk ‘Dat ze een pauk als tafel gebruikte’. In het werk wordt het idee van het ritueel aan de tand gevoeld. Kunnen wij de moedwillige herhaling van dezelfde handeling tegenwoordig nog als bevrijdend zien?

Lees meer over ‘Dat ze een pauk als tafel gebruikte’.

Aflevering 58

Het getij en de wieren

Arjen Mulder

ESSAY - Arjen Mulder draagt voor: ‘Het getij en de wieren’. Een essay uit De Gids 2021/3, dat het thema de ziel onderzocht.  Arjen Mulder gaat ernaar op zoek in de getijdestrook, het levende landschap van de zee en hoe dit als een denkende entiteit kan worden gezien. Arjen Mulder (1955) is bioloog van opleiding en essayist van roeping. Zijn meest recente boeken zijn: Wat is leven? (2014, bekroond met de Dr. Wijnaendts Franckenprijs 2018), De successtaker (2016) en het spraakmakende Vanuit de plant gezien (2019).

Aflevering 57

De witte zomereik

Dirk Vis

ESSAY - Dirk Vis draagt voor: ‘De witte zomereik’. In zijn essay, schrijft Dirk over zijn bezoek aan het laatst overgebleven Europese oerbos. Temidden van het beschermde reservaat, ontmoet Dirk Vis alle soorten die hier huishouden, als bezoeker vanuit een andere planeet. Dirk Vis (1981) is schrijver, kunstenaar, kunsttheoriedocent en Gids-redacteur. 

Aflevering 56

De twaalfde stap

Marja Pruis

VERHAAL - Marja Pruis draagt voor: ‘De twaalfde stap’. In haar verhaal gaat een vrouw er een paar dagen alleen op uit, in de hoop dat ze door te gaan wandelen en om zich heen te kijken, eindelijk eens uit haar hoofd komt.  Marja Pruis (1959) is schrijver, essayist en redacteur van De Groene Amsterdammer

Lees ‘De twaalfde stap’ in De Gids 2021/2.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 55

Menggebied

Maureen Ghazal

ESSAY - Maureen Ghazal draagt voor: ‘Menggebied’, waarin ze, al wandelend door de Nederlandse polder waarin ze is opgegroeid, onderzoekt welk landschap haar thuis is. Maureen Ghazal (1995) is dichter, schrijver en kunstenaar. In 2020 nam ze deel aan het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds, waar ze onderzoek deed naar haar geboortegrond in de polder en de invloed van taal op landschap.

Lees ‘Menggebied’ in De Gids 2021/2.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 54

Speeltijd

Sanneke van Hassel

VERHAAL - Sanneke van Hassel draagt voor: ‘Speeltijd’. Een verhaal dat ze schreef voor De Gids 2021/1, een themanummer over de stad Rotterdam. Sanneke van Hassel schreef tot nu toe zes verhalenbundels en twee romans. Voor haar werk ontving ze onder meer de BNG Nieuwe Literatuurprijs en de Anna Blamanprijs.

Lees ‘Speeltijd’ in De Gids 2021/2.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 53

Presentatie van het themanummer 'In Rotterdam'

Elten Kiene en Dean Bowen

PRESENTATIE - Op 8 april werd in Het Industriegebouw De Gids 2021/2 gepresenteerd, een themanummer gewijd aan de stad Rotterdam. Verschillende schrijvers en dichters droegen hun bijdragen voor, waarvan je in deze aflevering hoort: het gedicht ‘Inmiddels’ van spokenwordartiest Elten Kiene en het essay ‘Ben jij een echte Rotterdammer?’ van dichter en performer Dean Bowen.

Kijk de gehele livestream van de presentatie van De Gids 2021/2 terug (mede mogelijk gemaakt door Parmando 24Culture, lezenTV en gemeente Rotterdam).
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 52

Waar muren ramen worden

Wytske Versteeg en Ishmail Kamara

PODCAST - De Gids 2021/2 is een themanummer over Rotterdam. Voor dichter en schrijver Ishmail Kamara, die in 2012 naar Nederland vluchtte, is Rotterdam de stad waar hij als vreemde aankwam, maar waar hij inmiddels zijn muze van heeft gemaakt. Schrijver Wytske Versteeg interviewt Kamara terwijl ze samen door de stad lopen.

Lees meer over ‘Waar muren ramen worden’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 51

En daarom haten ze zichzelf

Jente Posthuma

VERHAAL - Jente Posthuma draagt voor: ‘En daarom haten ze zichzelf’. Een vakantieverhaal met een hoofdpersonage dat het niet zo heeft op andere mensen, maar nog minder op zichzelf. Jente Posthuma (1974) schreef de romans Mensen zonder uitstraling (2016) en Waar ik liever niet aan denk (2020). 

Lees ‘En daarom haten ze zichzelf’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 50

Ballade van de katoenslaaf

Michael Tedja

POËZIE - Michael Tedja leest voor: ‘Ballade van de katoenslaaf’. Hij schreef dit gedicht voor De Gids 2021/1, een themanummer over meerstemmigheid in de mode. Michael Tedja is dichter, schrijver en beeldend kunstenaar en ontving in 2020 de Jana Beranováprijs voor zijn gehele literaire oeuvre.

Lees ‘Ballade van de katoenslaaf’ in De Gids 2021/1.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 49

Het geheim van black fashion, gisteren en vandaag

Francio Guadeloupe

ESSAY - Francio Guadeloupe draagt voor: ‘Het geheim van black fashion: gisteren en vandaag’, zijn essay voor De Gids 2021/1 over meerstemmigheid in de mode. Rastafari droegen met hun kleding en haardracht een sentiment van anti-onderdrukking uit, maar welke betekenis ligt tegenwoordig verscholen in black fashion? 

Lees ‘Het geheim van black fashion: gisteren en vandaag’ in De Gids 2021/1.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 48

De Japanse school

Kimiko Goodings

PODCAST - Voor De Gids 2021/1, een themanummer over  meerstemmigheid in de mode, maakte filmmaker en schrijver Kimiko Goodings (1990) de podcast ‘De Japanse school’. In dit  autobiografische verhaal werpt ze een nieuw licht op het inmiddels veelbesproken onderwerp culturele toe-eigening. 

Lees meer over ‘De Japanse school’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 47

De erfenis

Safae el Shayeb

VERHAAL - Safae el Shayeb draagt voor: ‘De erfenis’. Een wonderlijk verhaal dat zich afspeelt tussen een theehuis in Amsterdam en een snikheet Marokko. Safae el Shayeb (1994) studeert filosofie aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees ‘De erfenis’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 46

Een woning voor de ziel

Piet Gerbrandy

POËZIE - Piet Gerbrandy draagt voor: ‘Een woning voor de ziel’, een indrukwekkende gedichtencylus (of ‘leerdicht in aanbouw’) uit De Gids 2020/6. Piet Gerbrandy (1958) is dichter, classicus, poëziecriticus, redacteur van De Gids en doceert Latijn aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees ‘Een woning voor de ziel’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 45

Notitie in kleine letters

Klaske Oenema

VERHAAL - Klaske Oenema draagt voor: ‘Notitie in kleine letters’. Het is een gevoelvol verhaal, vol prachtige zinnen en observaties, over een intense relatie die ten einde loopt. Klaske Oenema (1975) is neerlandicus, beeldend kunstenaar en performer. De muziek die haar verhaal omlijst, is ook van haar hand.

Lees ‘Notitie in kleine letters’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 44

Zwart

Hans Maarten van den Brink

ESSAY - Hans Maarten van den Brink draagt voor: ‘Zwart’, een essay over het zwart – het donker, de afwezigheid van licht – voor het themanummer over de langste nacht. Hij liet zich inspireren door de zwart-witfotografie van kunstenaar Awoiska van der Molen.

Lees ‘Zwart’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 43

Atomen

Persis Bekkering

KRONIEK & KRITIEK - Persis Bekkering draagt voor: ‘Atomen’, haar twaalfde en laatste bijdrage aan onze vaste rubriek Kroniek & Kritiek, achter in De Gids. Deze keer schrijft ze over het gevaar van tevredenheid, het belang van gemeenschappen en het oefenen van collectiviteit in zweterige nachtclubs.

Lees ‘Atomen’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 42

Hoe mijn vader nooit Olympisch zwemkampioen werd

Lotte Lentes

ESSAY - Lotte Lentes draagt voor: ‘Hoe mijn vader nooit Olympisch zwemkampioen werd’, een persoonlijk essay over haar Duitse vader, een bakkerszoon die zo goed kon zwemmen dat hij op weg was naar de Olympische Spelen, maar die nooit bereikte omdat hij van zijn vader in de bakkerij moest blijven. Hoe werkt deze onvervulde droom door in het leven van zijn dochter Lotte?

Lees ‘Hoe mijn vader nooit Olympisch zwemkampioen werd’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 41

La noche más larga 1.0

Neske Beks

PODCAST - Voor De Gids 2020/6, een themanummer over de langste nacht, maakte interdisciplinaire kunstenaar Neske Beks het audiowerk ‘La noche más larga 1.0’. Door associatief te schakelen tussen tijd, taal, land, herinneringen van vrienden en haar eigen geheugen komt ze steeds dichter bij die ene onvergetelijke langste nacht.

Lees meer over ‘La noche más larga 1.0’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 40

What's up?

Pelumi Adejumo

POËZIE - Pelumi Adejumo leest voor: ‘What’s up?’, een gedicht voor het themanummer over self design (De Gids 2020/5). Daarna hoor je Adejumo’s voordracht bij de tentoonstelling ‘The Self Design Academy’ in MU Hybrid Art House. Pelumi Adejumo (1998) schrijft, fotografeert en zingt. Ze studeert Creative Writing aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten.

Lees ‘What’s up?’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 39

De presentatie loopt uit

Selin Kuşçu

VERHAAL - Selin Kuşçu draagt voor: ‘De presentatie loopt uit’, een verhaal dat ze schreef voor het themanummer over self design. Selin Kuşçu (1991) studeerde Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Fiction Writing aan Pratt Institute (New York). Als je vaker naar Sprekende Letteren luistert zal je haar stem herkennen: ze is de host van de podcast.

Lees ‘De presentatie loopt uit’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 38

Verbindingen

Wytske Versteeg

VERHAAL - Wytske Versteeg draagt voor: ‘Verbindingen’, een verhaal dat ze schreef voor ons Hölderlindossier en waarvoor ze zich liet inspireren op het leven van Friedrich Hölderlin. Wytske Versteeg (1983) schrijft romans en non-fictie. Haar werk werd onder meer bekroond met de BNG Bank Literatuurprijs en Frans Kellendonk-prijs.

Lees ‘Verbindingen’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 37

poëzie

Kyrke Otto en Nisrine Mbarki

POËZIE - Kyrke Otto en Nisrine Mbarki dragen voor: de gedichten die ze schreven voor het Hölderlindossier (De Gids 2020/5). Kyrke Otto studeerde filosofie en klassieke talen aan de UvA en volgt momenteel een onderzoeksmaster in geschiedenis van de filosofie aan de Radboud Universiteit.  Nisrine Mbarki is schrijver, dichter, literair vertaler (uit het Arabisch naar het Nederlands) en programmamaker. 

Lees ‘De torenkamer’ van Kyrke Otto.
Lees ‘oeverloos / lokroep’ van Nisrine Mbarki.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 36

Rugliggen

Iduna Paalman

VERHAAL - Iduna Paalman draagt voor: ‘Rugliggen’, een verhaal dat ze eerder dit jaar schreef voor het jongerennummer van De Gids. Iduna Paalman (1991) is schrijver en dichter. Ze debuteerde in 2019 met de dichtbundel De grom uit de hond halen, die genomineerd werd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de C. Buddingh’-prijs.

Lees ‘Rugliggen’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 35

de zoon

Raoul de Jong

VERHAAL - Raoul de Jong draagt voor: ‘Maandag: de zoon’, een fragment uit zijn nieuwe boek Jaguarman, herwerkt tot een kort verhaal voor De Gids 2020/5 over ‘self design’. Raoul de Jong is schrijver, danser en columnist. Hij publiceerde zes boeken. Jaguarman, zijn zevende boek, verschijnt op 12 november 2020. 

Lees ‘Maandag: de zoon’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 34

Witte schoenen

Nicole Kaandorp

VERHAAL - Nicole Kaandorp draagt voor: ‘Witte schoenen’, uit De Gids 2020/5. Een onbehaaglijk verhaal waarin twee vreemden elkaar ontmoeten op de dansvloer van een festival. Nicole Kaandorp (1997) schrijft verhalen, stond op de shortlist van de Joost Zwagerman Essayprijs 2018, won de Lowlands Schrijfwedstrijd 2019 en is de helft van muziekduo Kopje Onder.

Lees ‘Witte schoenen’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 33

Ik verdom het

Dirk van Weelden

ESSAY - Dirk van Weelden draagt voor: ‘Ik verdom het’. In dit essay voor De Gids 2020/5 over self design zaait hij aan de hand van Deborah Eisenberg twijfel over de constructie van het zelf. Dirk van Weelden is schrijver en redacteur van De Gids. Hij schreef verschillende romans, novellen en bundels met essays en verhalen en werkt momenteel aan een nieuwe roman.

Lees ‘Ik verdom het’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 32

Leeftijd, geslacht, woonplaats

Nadia de Vries

VERHAAL - Nadia de Vries draagt voor: ‘Leeftijd, geslacht, woonplaats’. Dit verhaal schreef ze voor het themanummer over ‘self design’. Nadia de Vries publiceerde eerder de memoires Kleinzeer (2019) en de Engelstalige dichtbundel Dark Hour (2018) en promoveerde dit jaar aan de Universiteit van Amsterdam met een proefschrift over de online afbeelding van het dode menselijk lichaam.

Lees ‘Leeftijd, geslacht, woonplaats’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 31

Stervelingen

Marte Boneschansker

PODCAST - Voor De Gids 2020/5, een themanummer over self-design, maakte Marte Boneschansker het audiowerk Stervelingen. Ze ging in gesprek met mensen die zichzelf na een bijna-doodervaring opnieuw uitvinden en bestudeert of een bijna-einde het ideale begin kan zijn.

Lees meer over ‘Stervelingen’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 30

Het huis

Tania Verhelst

PROZAGEDICHT - Tania Verhelst draagt voor: haar prozagedicht ‘Het huis’ uit De Gids 2020/4. Tania Verhelst tekent, schrijft en is stadsdichter van Brugge. Haar poëziedebuut Twee helften is nét verschenen.

Lees ‘Het huis’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 29

Ontbrekend of aanbrekend?

Anneke Brassinga

ESSAY - Anneke Brassinga draagt voor: ‘Ontbrekend of aanbrekend?’. Dit essay schreef Brassinga voor het zesdezintuigdossier, waarvoor ze speculeerde over de mogelijkheid van een ethisch-proportioneel zijnszintuig. Anneke Brassinga is dichter, essayist en literair vertaler. Voor haar poëzieoeuvre ontving ze in 2015 de P.C. Hooft-prijs.

Lees ‘Ontbrekend of aanbrekend?’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 28

Maar dat wist je toch?

Fiep van Bodegom

VERHAAL - Fiep van Bodegom draagt voor: ‘Maar dat wist je toch?’. Dit verhaal schreef ze voor het zesdezintuigdossier, waarvoor verschillende schrijvers nadachten over de mogelijkheid van een zesde zintuig. Welk zintuig missen we, zijn we verloren of beginnen we te ontwikkelen?

Lees ‘Maar dat wist je toch?’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 27

O, ironie!

Lise Evers

ESSAY - Lise Evers draagt voor: ‘O, ironie!’, een essay waarin ze laat zien hoe de erfenis van Gerard Reve, die zich bediende van ironisch racisme, via Theo van Gogh en GeenStijl doorsijpelt naar de jongste rechtse generatie, met name sinds de vluchtelingenstroom van 2015.

Lees ‘O, ironie!’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 26

Wétiko

Annelies Verbeke

VERHAAL - Annelies Verbeke draagt voor: ‘Wétiko’, een verhaal waarin een scholier De verwoesting van de West-Indische landen van Bartolomé de las Casas ontdekt, tot ergernis van haar geschiedenisdocent.

Lees ‘Wétiko’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 25

poëzie

Mischa Andriessen

POËZIE - Mischa Andriessen leest voor: ‘Het drogsyndicaat’, een intrigerende (en subliem voorgedragen) tiendelige gedichtencyclus uit De Gids 2020/4

Lees ‘Het drogsyndicaat’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 24

De kameleons van de Peloponnesos

Menno Hartman

ESSAY - Menno Hartman leest voor: ‘De kameleons van de Peloponnesos’ uit De Gids 2020/3. Een essay over het geheim achter de benijdenswaardige levenshouding van de Engelse reisboekenschrijver Patrick Leigh Fermor, wiens oude huis Hartman bezoekt op de Peloponnesos. 

Lees ‘De kameleons van de Peloponnesos’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 23

Balkon

Mira Aluç

VERHAAL - Mira Aluç leest voor: ‘Balkon’, gepubliceerd op internettijdschrift DIG. Terwijl het ene personage vanaf de bank serie na serie kijkt, kijkt het andere vanaf het balkon naar de levens die zich afspelen in het gebouw aan de overkant van de straat.

Lees ‘Balkon’.
Word abonnee van De Gids.

Aflevering 22

Een stuk berg

Sholeh Rezazadeh

VERHAAL - Sholeh Rezazadeh leest voor: ‘Een stuk berg’, haar bijdrage voor het jongerennummer. Het verhaal speelt zich af op de dertiende dag van de lente, Natuurdag, en traditiegetrouw reist de familie van Arghavan naar het Mishoodaghibergte. 

Lees ‘Een stuk berg’.

Aflevering 21

Het middelste wezen krijgt het erg warm

Jutta Callebaut

VERHAAL - Jutta Callebaut leest voor: ‘Het middelste wezen krijgt het erg warm’, gepubliceerd op internettijdschrift DIG. In het verhaal leven we mee met een vrouw die hoog in een toren leeft: haar flatgebouw. Van daaruit bestudeert ze de schepsels die ’s nachts tegenkomt.

Lees ‘Het middelste wezen krijgt het erg warm’.

Aflevering 20

Een vriendendienst

Merijn de Boer

VERHAAL - Merijn de Boer leest voor: ‘Een vriendendienst’. Een verhaal over twee vrienden die na hun studententijd ieder een heel ander leven zijn gaan leiden.

Lees ‘Een vriendendienst’.

Aflevering 19

Broken Thinker

Micha Wertheim

VERHAAL - Micha Wertheim leest voor: ‘Broken Thinker’. Een verhaal dat hij schreef op verzoek van Arnoud Holleman en Gert Jan Kocken, bij het vernielde beeldhouwwerk ‘De Denker’ van Auguste Rodin uit museum Singer Laren. Een beeld dat schepping en destructie ineen toont. 

Met geluid van geluidskunstenaar Mat Wijn.

Lees ‘Broken Thinker’.

Aflevering 18

Alles komt terug

Marie-Noëlle Veys

ESSAY - Marie-Noëlle Veys leest voor: ‘Alles komt terug’, gepubliceerd op internettijdschrift DIG. Het essay laat zich het best omschrijven als een supermarktdagboek. Met haar literaire blik opent Veys de non-plaats waar we bijna dagelijks komen (of misschien moeten we zeggen: kwamen).

Lees ‘Alles komt terug’.

Aflevering 16

Fake Ghosts

Lynn Berger

ESSAY - Lynn Berger leest voor: ‘Fake Ghosts’, geschreven voor het geestennummer. Over de Amerikaanse fotografen William H. Mumler, die roem vergaarde met het portretteren van geesten, en Oscar Mason, die in een roemruchte rechtszaak als getuige werd opgeroepen om Mumler te ontmaskeren.

Lees ‘Fake Ghosts’.

Aflevering 15

Hoofdpersonen

Maria Barnas

VERHAAL - Maria Barnas leest voor: ‘Hoofdpersonen; Over het echte leven van Anna en Geesje Kwak’. Een verhaal waarin ze een stem geeft aan de twee zusjes die eind 19e eeuw poseerden voor de wereldberoemde kunstenaar Breitner.

Lees ‘Hoofdpersonen’.

Aflevering 14

recursieve sonnetten

Piet Gerbrandy (e.a.)

ESSAY/POËZIE - Piet Gerbrandy leest voor: ‘Het tuimelraam’. Een essay/literair mini-college over een populaire en eeuwenoude dichtvorm: het sonnet. Nisrine Mbarki, Klaas ten Holt, Anneke Brassinga, Alfred Schaffer, Maria van Daalen en Maarten van der Graaff lezen voor: het recursieve sonnet dat ze voor dit Gidsdossier schreven.

Lees het dossier ‘Recursieve sonnetten’.

Aflevering 13

Het schandelijke geheim

Arnon Grunberg

ESSAY - Arnon Grunberg leest voor: ‘Het schandelijke geheim’, zijn bijdrage aan het themanummer over pijnlijke woorden. ‘De meest fundamentele schaamte is schaamte voor het eigen onveranderlijke zijn, voor wie je bent dus.’

Lees ‘Het schandelijke geheim’.

Aflevering 12

Jezuïtisch

Ger Groot

ESSAY - Ger Groot leest voor: ‘Jezuïtisch’, zijn bijdrage aan het themanummer over pijnlijke woorden. ‘Het woord bestaat, al wordt het zelden correct gebruikt.’

Lees ‘Jezuïtisch’.

Aflevering 10

Je moeder!

Emily Kocken

VERHAAL - Emily Kocken leest voor: ‘Je moeder!’, haar bijdrage aan het themanummer over pijnlijke woorden.

Lees ‘Je moeder!’.

Aflevering 9

'Je hebt nog marge'

Marc Kregting

ESSAY - Marc Kregting leest voor: ‘Je hebt nog marge’, uit het pijnlijkewoordennummer. Hij zegt die woorden tegen een student tijdens een examengesprek van het vak waar hij in doceert, en creëert zo een pijnlijke situatie.

Lees ‘Je hebt nog marge’.

Aflevering 8

Ladycamp

Basje Boer

ESSAY - Basje Boer leest voor: ‘Ladycamp’. Een essay waarin ze zoekt naar woorden om “ladycamp” mee te definiëren, aan de hand van verwachtingen, taboes en de grenzen van het vrouw-zijn.

Lees ‘Ladycamp’.

Aflevering 7

poëzie

Martin Reints

POËZIE - Martin Reints leest voor: ‘Swipend’, een bijdrage van drie gedichten voor het themanummer over pijnlijke woorden.

Lees ‘Swipend’.

Aflevering 6

...

Shira Keller

ESSAY - Shira Keller leest voor: ‘…’, waarin ze vertelt over het belang van het beletselteken, aan de hand van het werk van de Duitse schrijver Judith Schalansky.

Lees ‘’.

Aflevering 5

De Antarctische reuzenceder

Dirk Vis

VERHAAL - Dirk Vis leest voor: ‘De Antarctische reuzenceder’. Een cli-fi verhaal dat zich afspeelt op Antarctica in het jaar 2300, wanneer de ijskappen zijn gesmolten, het continent is gekoloniseerd en nieuwe technologieën hebben veranderd hoe we leven en wonen.

Lees ‘De Antarctische reuzenceder’.

Aflevering 4

Hoe te getuigen van onze tijd?

Margriet van Heesch

ESSAY - Margriet van Heesch leest voor: ‘Hoe te getuigen van onze tijd?’, waarin ze een blikt werpt op onze huidige wereld adhv de ervaringen van Hongaarse schrijver Imre Kertész in het dodenkamp Buchenwald. Dit is een extra aflevering vanwege Nationale Dodenherdenking.

Lees ‘Hoe te getuigen van onze tijd?’.

Aflevering 3

Binnendringen

Emy Koopman

VERHAAL - Emy Koopman leest voor: ‘Binnendringen’, uit De Gids 2020-2. Een kwetsbaar en broeierig verhaal waarin er tussen de verschillende personages veel ongezegd blijft.

Lees ‘Binnendringen’.

Aflevering 2

Werelden zonder angst

Rob van Essen

VERHAAL - Rob van Essen leest voor: ‘Werelden zonder angst’ uit De Gids 2019-5, als onderdeel van een dossier over de roman Robinson Crusoe, die in 2019 zijn 300e publicatieverjaardag viert.

Lees ‘Werelden zonder angst’.

Aflevering 1

Een gezicht zijn

Niña Weijers

ESSAY - Niña Weijers leest voor: ‘Een gezicht zijn’ uit De Gids 2019-5, een themanummer over het geslachtelijke onbehagen. In haar essay pleit ze voor minder sorry zeggen en beter luisteren.

Lees ‘Een gezicht zijn’.