Het rommelt in de bodem – en niet alleen in de provincie Groningen. De Gids richt dit keer de blik zuidwaarts – op Zuid-Afrika, een van de vele locaties waar de aarde rijk is aan schalie, een gesteente waar gas uit kan worden gewonnen. Wereldwijd heeft de winning van schaliegas inmiddels een vlucht genomen die de energiemarkt op zijn grondvesten doet schudden. Maar ook de consequenties voor het milieu zijn groot en deels nog niet te overzien. Zeker is dat voor de winning van schaliegas door het hydraulisch kraken (‘fraccen’) van gesteente grote hoeveelheden giftige chemicaliën nodig zijn.

Dit nummer opent met een literair protest tegen het fraccen in de Zuid-Afrikaanse Karoo. Het verhaal van een van ’s lands grootste schrijvers, Etienne van Heerden, vormt het hart van een klein dossier over Zuid-Afrika. Geen uitputtende stand van het land, maar een drietal impressies: naast het verhaal van Van Heerden een brief uit Kaapstad van Alfred Schaffer en poëzie van Antjie Krog.

Verder in dit nummer aandacht voor de literaire internetgame die in de afgelopen maanden is ontwikkeld door De Gids, met financiële steun van het Letterenfonds en het Gamefonds. Your Daily Victory Boogie Woogie heet het spel, dat begin april online gaat en dat gedurende tien weken kan worden gespeeld. ‘De game is een experiment, een sprong in het onbekende,’ schrijft oud-redacteur Edzard Mik, die aan de basis van dit alles stond. ‘Hoe een en ander zal uitpakken, kan dus niet voorspeld worden.’ Dat zal mede afhangen van dedeelnemers, van u dus, want in de gamewereld is iedereen een potentiële speler.

Tot slot heugelijk nieuws: dankzij een omvangrijke donatie is het nieuwe jaar zeer goed begonnen voor De Gids. De achtergrond van een en ander doen wij graag voor u uit de doeken op de pagina hiernaast .

Annet Mooij (1961) is zelfstandig onderzoeker en voormalig hoofdredacteur van De Gids. Zij schreef onder andere over de geschiedenis van de geneeskunde in Nederland, de Februaristaking en de Volkskrant. In 2013 verscheen de biografie Branie. Het leven van Mina Kruseman (1839-1922). Momenteel werkt ze aan de biografie van Gisèle d’Ailly-van Waterschoot van der Gracht.

Meer van deze auteur