Is er iets in uw leven waarvoor u de volle verantwoording neemt?

Niets. Ik neem verantwoording voor niets. I didn’t ask to be born, zoals elke puber in Amerikaanse tv-series pleegt te zeggen. Als u klachten hebt over mij, stuur ze dan maar aan God, of de natuur, of mijn ouders, of wie dan ook. Bij mij bent u aan het verkeerde adres. Ik heb het niet gedaan. Hij deed het (die man daar).

Hoe ga je/moet men iets vinden/onderzoeken waarvan je niet weet/wij niet weten wat het is?

Ik weet het, ik ben namelijk jarenlang onderzoeker geweest. Dus: heel lang kijken naar de linkerkant van het ding; dan heel lang kijken naar de rechterkant; dan de middernachtzon aanschouwen boven op de top; dan naar beneden rennen; even het ding schudden; dan googlen maar. (Je kunt ook gewoon de vraag ‘wie ben jij?’ aan dat rotte ding stellen, maar dat is te simpel, natuurlijk; niemand krijgt onderzoekssubsidie om één vraag te stellen.)

Hoe leeft u? En hoe moeten wij leven?

Ik leef nauwelijks. We moeten nauwelijks leven. Alleen ademen als het niet anders kan. Alleen eten als het onbeleefd is om ‘nee’ te zeggen. Alleen kleren dragen als de koningin in de buurt is.

Welk eten vindt u onethisch?

Zalm. Die vis is klaarblijkelijk een idioot, maar dat is nog geen reden om hem te eten.

Wat vindt u uitgesproken mooi, en waarom?

Een rechte lijn is mooi, maar niet echt uitgesproken. Waarom? Ik zou niet weten waarom. Een punt kan ook mooi zijn, in tijden van schaarste.

Wat is de mooiste metafoor en/of de lelijkste metafoor die u kent of zelf hebt gebruikt? En waarom?

‘Vis is hersenvoer’, is dat een metafoor? Waarschijnlijk, want de hersenen eten niet (en zeker geen zalm). Soms, heel zelden, vind ik ‘vis is hersenvoer’ mooi, vaak is het gewoon lelijk. ‘De mens is een wolf’ is ook niet verkeerd.

Wat is wat u betreft, als puntje bij paaltje komt, de uiteindelijke grondstof van de werkelijkheid?

De fantasie van degene die erover denkt.

Wat is de gevaarlijkste illusie die mensen kunnen koesteren?

Dat ze gelijk hebben. Ze hebben nooit gelijk. En zeker niet tegelijk.

Wat verstaat u onder fatsoen?

Heel snel (en discreet) de zaal verlaten, via de achterkant (maar niet tijdens de oratie). De andere gasten hebben jou niet echt nodig. En dan is er meer zalm voor ze. Vis is namelijk hersenvoer.

Wat zou u veranderen aan uw leven als er onomstotelijk en algemeen geaccepteerd wetenschappelijk bewijs bestond van een hiernamaals?

Wat een verschrikkelijk idee! Ik word er murw van, kan niet meer denken, help! Ik moet deze zaal verlaten. (Ja, je kunt mijn portie zalm opeten.)

Welk ledemaat zou u willen opofferen voor de goede zaak? Welke goede zaak?

Mijn linkeroor (hoezo geen ledemaat?). Oké, dan mijn pink (hoezo…). Mijn wijsvinger? Oké, oké, dan mijn linkerhand, voor Het Welzijn Van De Kannibalen, ‘beste goede zaak 2012’.

Wat is voor u altijd de grote vraag in het leven (geweest)?

Waarom?

Fouad Laroui (1958) is een van origine Marokkaans schrijver van romans, verhalen en essays en doceert bij de vakgroep Romaanse talen aan de Universiteit van Amsterdam.

Meer van deze auteur