Is er iets in uw leven waarvoor u de volle verantwoordelijkheid neemt?
Voor nagenoeg al mijn fouten.

Hoe ga je/moet men iets vinden/onderzoeken waarvan je niet weet/wij niet weten wat het is?
Met de bescheidenheid van het niet-weten en met de hoogmoed dat je het kunt weten.

Hoe leeft u? En hoe moeten wij leven?
Afwisselend gulzig en teruggetrokken.

Welk eten vindt u onethisch?
Vlees.

Wat vindt u uitgesproken mooi, en waarom?
Mijn geliefde. Vers la flamme van Skrjabin. De asparagusvaren. Eerlijkheid. Unknown Pleasures van Joy Division. Het uitzicht uit het raam van mijn werkkamer. De verzamelde gedichten van Paul Celan. Dartmoor in de sneeuw. De autorit tussen Denver en Glenwood Springs. Mijn vriendschappen. L.S. Lowry’s Seascapes. Wilde anemonen. Sisjön. De correspondentie met X. Pastelkleuren. Malina van Ingeborg Bachmann. Menigtes die zich in dezelfde richting bewegen. ‘Un dia de noviembre’ van Leo Brouwer. Die ene nacht in Brussel. Nairn Beach. Het boek alfa van Ivo Michiels. Bruce Springsteen in de jaren tachtig. Napels. Citroenhout. Het saffierblauwe juffertje. Charismatische vertellers. Atlassen. David Attenboroughs stem. Number 32 van Jackson Pollock in het echt. Boekverluchting (in het bijzonder met bladgoud). Granaatappels. Neruda’s sonnetten voor Matilde Urrutia. Het getal vierentwintig. Zebra’s. De Vlaamse Primitieven. […]

Wat is de mooiste metafoor en/of de lelijkste metafoor die u kent of zelf hebt gebruikt? En waarom?
In On Earth We’re Briefly Gorgeous beschrijft Ocean Vuong hoe hij als klein jongetje in elkaar werd geslagen in de bus naar school. Hij is tweedegeneratiemigrant van Vietnamese afkomst en spreekt thuis geen Engels, waardoor hij zich niet goed verstaanbaar kan maken tegenover zijn pestkoppen. Het is een brute scène. De kleine Vuong probeert achteraf niet te huilen en concentreert zich op zijn sneakers met lampjes die hij heen en weer trapt: ‘the world’s tiniest ambulances’.

Wat is wat u betreft, als puntje bij paaltje komt, de uiteindelijke grondstof van de werkelijkheid?
De zintuigen.

Wat is de gevaarlijkste illusie die mensen kunnen koesteren?
Dat klimaatopwarming een samenzweringstheorie van linkse wetenschappers is.

Wat verstaat u onder fatsoen?
Iemand niet beoordelen op basis van geslacht, gender, ras, klasse, leeftijd.

Wat zou u veranderen aan uw leven als er onomstotelijk en algemeen geaccepteerd wetenschappelijk bewijs bestond van een hiernamaals?
In het derde middelbaar behandelden we in de geschiedenisles het calvinisme. Bij de lestekst hoorde een reeks illustraties van een voorstelling van de hel aan de hand van expliciete marteltaferelen. Slechte zielen lagen over aambeelden gebogen en werden tot in de oneindigheid door duivels bestraft voor hun zondig bestaan. Onder de afbeeldingen stond in kleine letters: ‘predestinatie in de calvinistische geloofsleer’.

Uiteindelijk heeft het me niet tot godvrezendheid bewogen. Als nu onomstotelijk zou blijken dat het hiernamaals er enigszins uitziet zoals in mijn handboek geschiedenis, dan zou ik dat beslist herzien.

Welk ledemaat zou u willen opofferen voor de goede zaak? Welke goede zaak?
Een arm of een been als armoede ermee uit de wereld geholpen wordt.

Wat is voor u/voor jou altijd de grote vraag in het leven (geweest)?
De dualiteit tussen lichaam en geest.

Charlotte Van den Broeck (1991) is dichter en schrijver. Haar debuut Kameleon (2015) werd bekroond met de Herman De Coninckprijs voor het beste debuut. Voor haar tweede dichtbundel, Nachtroer (2017), werd ze genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2018. In 2019 verscheen haar prozadebuut Waagstukken.

Meer van deze auteur