Begin mei lanceerde De Gids de literaire podcast Sprekende Letteren, waarin auteurs hun bijdrage uit het tijdschrift voordragen. Maar hoe klinkt literatuur als die speciaal voor het oor is gemaakt? De Gids nodigt schrijvers en makers uit om een literair audiowerk te maken dat aansluit bij het thema van het nummer. Neske Beks maakte het tweede werk in deze nieuwe reeks.

In Nederland staat 21 december, wanneer de zon recht boven de Steenbokskeerkring staat, bekend als de kortste dag en de langste nacht. Maar in Spanje, waar Neske Beks ook woont, is Sant Joan (het Sint Jansfeest, dat men viert in de nacht van 23 op 24 juni) la noche más larga. Ze vraagt zich af: meten we de langste nacht aan de hand van het aantal uren of de beleving?

Is de langste nacht die waarop het Sint Jansfeest wordt gevierd, of de Kumbh Mela? Of de besneeuwde zomernacht waarin Nel stierf? Was Beks’ eigen langste nacht die nacht dat ze onrustig sliep omdat ze geen antwoord had op de vragen van haar kind over wat er in de wereld gebeurt? En was de mooiste lange nacht echt die keer in het theater, bij Yalda, waarbij het Amsterdams-Iraanse publiek Hafiz uit het hoofd declameerde? Al is de herinnering veel intenser dan het feit. Associatief schakelend tussen tijd, taal, land, herinneringen van vrienden en haar eigen geheugen zoekt Beks naar die ene onvergetelijke langste nacht.

Neske Beks (regie, montage, sound-design) maakte ‘La noche más larga 1.0’ in de nacht. Het is een 25 minuten durende auditieve constellatie die over en langs de evenaar reist. Met dank aan de bijdragen van Antonia (La Torrada), Don, Tjitske, Jose, Guus, Karin, Nafiss, Maria, Emma, Gijsje, Annine en Els voor het delen van hun verhalen en Wessel en Jan voor de muzikale begeleiding.

‘La noche más larga 1.0’ is hieronder te beluisteren, en tevens te vinden in de podcast-app op uw telefoon of tablet en via de-gids.nl/podcast.

De reeks literaire audiowerken voor Sprekende Letteren wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Neske Beks (1972) is interdisciplinair kunstenaar. Ze won de Hollandse Nieuwe Toneelschrijfprijs 2002 en twee buitenlandse documentaireprijzen in 2012. Ze is oprichter van Alphabet Street, een gilde voor zwarte (beeld)taalkundigen en van De Tank, een redactie en denktank van kleur (i.s.m. Rose Stories). Recent verscheen haar jeugdboek Sala en Monk. Ons samen en dit najaar verschijnt haar essaybundel Echo.

Meer van deze auteur