Marte Boneschansker gaat voor haar audiowerk over doe-het-zelf-design in gesprek met mensen die zichzelf na een bijna-doodervaring opnieuw uitvinden. Wie terugkeert van gene zijde laat daar zijn of haar eigen identiteit vaak achter: de zorgvuldig aangemeten poses en maskers vallen van ons af. Zo creëert een bijna-doodervaring het moment par excellence om het ‘zelf’ opnieuw vorm te geven. Wie is die mens die toch mag leven? Wat blijft over na de val? En wie willen we zijn als we de kans krijgen opnieuw te beginnen? In haar gesprekken over dit onderwerp bestudeert Boneschansker of een bijna-einde misschien het ideale begin is. Ze werkt hiervoor samen met Matthías Sigurðsson (muziek) en Arno Peeters (mixage).

‘Stervelingen’ is hieronder te beluisteren of in de podcast Sprekende Letteren, te vinden in de podcast-app op uw telefoon of tablet.

De reeks literaire audiowerken voor Sprekende Letteren wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Marte Boneschansker (1989) maakt een-op-een-ervaringstheater vertrekkend vanuit documentair materiaal. Gewapend met een microfoon en in vaste samenwerking met scenograaf Geartsje van der Zee ontwikkelt zij intieme, fysieke audiowerken die het midden houden tussen theater en installatie. Momenteel werkt ze aan BLOOS: De mannen (het vervolg op BLOOS), dat in 2021 in première zal gaan.

Meer van deze auteur