Ruth van Beek (1977) is kunstenaar. Deze beelden komen uit haar meest recente boek, The Oldest Thing. Haar moeder liet drie multomappen na met zorgvuldig overgeschreven recepten en ingeplakte plaatjes. Dit kleine archief vormde de aanleiding voor het maken van dit boek waarin alledaagse objecten tot leven komen in vervreemdende combinaties van collages, archief­beelden en schilder­oefeningen.

Ruth van Beek (1977) gebruikt de gevestigde visuele codes van fotografie - een schaduw, sokkel, donkere achtergrond of gebaar - om kijkers te laten geloven in de ongelooflijke zeldzaamheid of het belang van het getoonde object, zelfs als dat object niet identificeerbaar is. Vanuit een groeiend archief van gevonden fotomateriaal rangschikt Van Beek afbeeldingen op steeds wisselende manieren. Haar werk is internationaal vertoond in verschillende galerieën en gepubliceerd in o.a. Foam Magazine en The New Yorker. Naast boeken in eigen beheer publiceerde ze meerdere kunstenaarsboeken. Haar nieuwe boek, Eldorado, i.s.m. Willem Van Zoetendaal, komt dit najaar uit.

Ruth van Beek wordt vertegenwoordigd door The Ravestijn Gallery in Amsterdam; in November opent daar haar solotentoonstelling getiteld The Nursery. Van Beek woont en werkt in Koog aan de Zaan, Nederland.

Meer van deze auteur