Redactioneel
In memoriam Laserpitium, mogelijk Thapsia, Silphium
of Ferula asafoetida
Verloren is laser: schapen aten het.
Je kan je maaltijd voor minnaars wel maken
maar hun kruid is kwijt en de munt
met hun beeld, het hart dat het zaad van die plant is
is niet meer in omloop. Je koopt er nu niets voor.
Een kok kan een lied zingen: over het stoven
van die stengels en geveerde blaren van wat
de Grieken sílfion noemden,
over de zuinige winning van hars uit de wortels
het drogen van de hartvormige zaden
maar kan die stengels en blaren niet stoven,
niet winnen die hars en die harten niet schroeien
en breken zodat er een geur vrijkomt
die niemand zich herinnert
want sílfion is er niet meer.
Verloren is laser, Caesar stal het
uit de staatskas en maakte er oorlog van.
Een kok geeft recepten. Die haalt zij uit boeken
en uit haar ervaring. Die kan ze vergeten
dus schrijft ze hem op of vertelt hem:
Zo blijft het spoken.
Gekruide hersenen
Ingrediënten
— hersenen van varken, geit, lam of rund
— enkele liters melk, afhankelijk van de grootte van de hersenen
— zout
— mespunt laser (indien uitgestorven volstaat Ferula asafoetida,
duivelsdrek in de volksmond)
— schil van een citroen
— laurierblad
— bloem
— nootmuskaat
— boter
— witte wijn
— hete pepers, gedroogd
Vul een bak of kom met genoeg water, zodat de hersenen ruim onder staan. Breng op smaak met een flinke snuf zout. Laat de hersenen hierin een nacht weken in de koelkast.
Giet het water af, droog het vlees af en verwijder eventuele bloedvaten met een scherp mesje. Vul een pan met melk en breng die op smaak met zout, laser, laurier en citroenschil. Laat de hersenen hierin nog enkele uren marineren. Verwijder de hersenen en breng de melk op een zacht vuur aan de kook. Pocheer de hersenen in de melk, ongeveer 20 minuten. Laat de hersenen in de melk afkoelen, en zet in de koelkast.
Wacht tot de hersenen goed koel zijn, droog ze af en snijd ze in plakken. (Gooi de melk niet weg.) Bestuif ze lichtjes met bloem met een snufje nootmuskaat. Smelt een plak boter in een koekenpan op middelhoog vuur en voeg enkele plakken hersenen toe wanneer de boter begint te schuimen. De hersenen zijn klaar als de textuur zacht en boterig is, en het vlees een goed korstje heeft. Herhaal tot de plakken op zijn, en leg ze apart.
Blus de pan af met witte wijn. Laat voor de helft wegkoken en meng met boter en een lepel bloem. Voeg enkele lepels van de gekruide melk toe, en roer tot er een gebonden saus ontstaat.
Serveer de hersenen met de saus en vlokken hete pepers.
Hannah van Binsbergen
Essay
‘Dit is geen kookboek’: over de onbegrensdheid van het gastronomische genre
Essay
De maagwand
Poëzie
niks dan knecht van de reuzel in je genen
Essay
Zij kruiden elkaar
Beeld
Beeld
Essay
Wat de pot schaft
Essay
Alleen de mens bakt brood
Verhaal
Ahla koekla
Essay
De geest in het beest. Het zijn van Charles Foster
Poëzie
Twee fuga’s
Verhaal
Voorbede
Verhaal
Avonden zonder kunstlicht
Poëzie
Bedding
Verhaal
Rustig maar
Poëzie
Klets maar, wie zullen we worden als dit gedicht is afgelopen
Essay
Onaangename waarheid
Verhaal
Engelwanen
Essay