Een invasieve soort is een organisme dat niet inheems is aan een plek, maar desondanks kan gaan overbevolken. Volgens de National Geographic veroorzaken invasieve soorten ‘grote economische en ecologische schade aan de nieuwe leefomgeving.’ Mogelijke voorbeelden zijn zebramosselen, de reuzenberenklauw, rietpadden, geïmmigreerde moeders, Engelstaligen, poëziedocenten en mensen. In deze podcast onderzoekt Mia You, die onder minstens vier van deze soorten te scharen valt, hoe zulke actoren van uitsterving zouden kunnen worden omgedacht tot actoren van conservatie.

Te beluisteren op https://de-gids.nl/podcasts of in je podcastapp.

Deze reeks literaire audiowerken voor Sprekende Letteren wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Mia You (1980) is geboren in Zuid-Korea, groeide op in de Verenigde Staten en woont momenteel in Utrecht. Ze is auteur van de dichtbundel I, Too, Dislike It (2016) en publiceert onder meer in ArtforumBoston ReviewLos Angeles Review of Books en Poetry. Ze doceert aan de Universiteit Utrecht en aan het Sandberg Instituut.

Meer van deze auteur