Weet je wat ie zei, hij zei: ‘Het spijt me.’
‘Het spijt me dat ik met puree naar de verpleging heb gegooid.’
– Leuk.
En even later was ie dood.
– Goh.

Tijdens de verhuizing gleed de piano uit de takels.
‘Oooooooooh’ deden de mensen
en stapten achteruit terwijl het stof opwolkte, de klap nadreunde.
– Leuk. Slotakkoord.
Ja, maar het was haar piano en onze scheiding.
– Sorry.

Ik zat in de wachtruimte van oncologie
en keek naar iemand die in slaap was gesukkeld.
Mooie vrouw, al wat ouder.
Fascinerend zo’n gezicht dat naar binnen gekeerd,
helemaal elders is.
– Ja leuk.
Toen sloeg zij plots haar ogen op, keek me recht aan.
Ik ben opgestaan en gevlucht.
– Goh.

Zeg nog even over gisteren.
– Ja. Was leuk.
Gisteren is nooit gebeurd,
begrijp je.
– O sorry. Natuurlijk,
ik was erbij toen het niet gebeurde.


Iets heel anders: ja en nee zijn krachtige woorden en met sorry kom je een heel eind. Je hebt zinnig en onzinnig, dus ooit moet nozel hebben bestaan. Waar is trouwens ‘bips’ gebleven, hoor je nooit meer. Idem ‘desalniettemin’. In het verzekeringswezen zijn lange woorden goed bruikbaar. In academische kringen houden ze van academisch jargon. In gedichten zijn lange woorden lastig (‘taartvershouddiepvriesdoos’). ‘Heid’-woorden lijden aan de abstractheid van hun verwijzing (behalve vaagheid). Om de een of andere reden zijn lege uitroepen en vage uitdrukkingen erg nuttig in het sociale verkeer. Woorden als prima, oké, aha, goh, super, wat-erg, sorry-sorry en leuk.

Leuk is een leuk woord. Het drukt een soort waardering uit, weinigzeggende bijval. Het is in heel veel situaties bruikbaar en welhaast overal aanwezig. Nagenoeg onuitroeibaar als de Japanse duizendknoop.

Leuk is ook een sfeer, een toon, een register, een stijl. Leuk is een gigantische carrousel van modekleren. Leuk zijn alle spullen van Ikea. Boer zoekt vrouw is leuk, Heel Holland bakt. De serie Friends is 236 afleveringen lang leuk. De VVD is leuk, Rutte is mieters. Grappige weetjes zijn leuk, fact snacks. Leuk is toffee, is pannenkoekensiroop. Leuk is doffe glitter, natte confetti. Leuk doen – kan niet genoeg herhaald worden – is iets anders dan leuk zijn. Shopping is leuk. Funshopping is nog leuker. Sport is vreselijk, maar het is in ieder geval niet leuk. Had ik al gezegd dat de VVD superleuk is en dat Rutte lacht als Frau Antje? Van roken ga je dood maar vapen is cool. ‘O wat leuk’ is bijna net zo wanhopig makend als ‘o wat erg’.

Maar bij uitzondering kan het ook sterk werken, vooral als het ontkennend wordt gebruikt door een kind dat hardop verklaart al dan niet op vertoornde of verslagen toon: ‘niet leuk’.

PS: Leuk ligt in het kanton Wallis in het dal van de Rhône. Leuk telt 3.724 inwoners. Bezienswaardig zijn Schloss Leuk, Rathaus Leuk en het knekelhuis onder de St. Stephanskirche.

PS2: Ik vermoed dat dit tekstje – sorry-sorry – ook ‘een vorm van’ leuk is.

K. Michel (1958) studeerde filosofie. Zijn recentste publicaties zijn Speling zoeken (verzamelde poëzie, 2016) en Te voet is het heelal drie dagen ver (gedichten, 2016).

Meer van deze auteur